Cykel

Enkelt att minska utsläppen

Visste du att 50 % av alla bilresor är kortare än 5 km? Att ersätta just de korta bilresorna ger dessutom en större miljövinst. Det beror på att bilen drar mer bränsle och släpper ut miljö- och hälsofarliga avgaser i början av färden. Det enklaste sättet att minska utsläppen är att välja cykeln eller kollektivtrafik framför bilen. Om du till exempel ersätter 100 resor på 5 km med cykel istället för bensindriven bil så minskar du utsläppen av koldioxid med ungefär 100 kg*.

*Räknat på en medelstor bil och att utsläppen är 50 % större de första kilometrarna

Varför ska du välja cykeln?

Var tionde resa i Sverige sker på cykel. Det finns många skäl till att välja cykeln när du ska ta dig någonstans. Det är bra för hälsa, miljö och bankkonto. Många gånger kan du också komma snabbare fram i trafiken än med bil eftersom du slipper fastna i köer.

Lastcykel – enklare att ersätta bilen i vissa lägen

Med en cykelkärra kan du enklare skjutsa barn eller storhandla. Det finns flera initiativ till att låna eller hyra lastcykel eller cykelkärror, det kan till exempel vara genom cykelföreningar, bostadsrättsföreningar eller via hyresvärdar. Kolla upp hur det ser ut där du bor.

Elcykel – möjliggör längre sträckor

Om du ofta behöver transportera dig längre sträckor och vill ersätta bilen är elcykeln ett alternativ. Med hjälp av den blir det lättare att ta sig fram i blåsigt väder, upp för backar och du kommer fortare fram, men du måste fortfarande trampa för att komma framåt. Om din rörelseförmåga är nedsatt kan elcykeln vara ett färdmedel som förenklar för dig.

Underlätta cykling till jobbet

Be och försök påverka din arbetsgivare att underlätta att ta cykeln till jobbet. Det kan till exempel vara genom att ordna säker och väderskyddad parkering för cyklar, skaffa dusch och omklädningsrum eller genom att ordna tjänstecyklar.