Företag

Varför ska vi satsa på energieffektivisering?

Det finns många skäl till att satsa på energieffektivisering:

    • Att få ner energikostnaderna, vilket också gör er mindre känsliga om elpriset svänger mycket.
    • Produktiviteten ökar i flera fall, dessutom ger nya system ger också en tystare och renare arbetsmiljö.
    • Det bidrar till arbetet med att nå de internationella klimatmålen.
    • Varumärket stärks och gör er mer attraktiva som arbetsgivare.

Vad som är de bästa åtgärderna för just er verksamhet är individuellt och beror på företagets förutsättningar. Det behöver inte vara svårt och dyrt att göra en förändring.  Dessutom tjänas investeringarna snabbt in när energikostnaderna minskar. Inledningsvis kan ett bra första steg vara att göra en energikartläggning av verksamheten, för att identifiera den årliga totala energianvädningen och vilka kostnadseffektiva åtgärder som kan minska energibehovet.

Erika från Energimyndigheten berättar om vilka fler nyttor det finns med energieffektivisering.

Tips från rådgivningen

Först och främst bör ni tänka igenom vilken typ av energi ni använder, både för uppvärmning av lokalerna samt drivmedel till transporterna. Statistik för elanvändningen finns ofta på fakturan, om det inte gör det kan ni logga in på “Mina sidor” hos elnätsbolaget där det finns timvärdesstatistik för elanvändningen. Den kan ni titta på för att se om elanvändningen är hög under nätterna, vilket isåfall indikerar på att något drar onödigt mycket energi när verksamheten är stängd. Ytterligare ett tips är att göra en nattvandring när verksamheten inte är igång. Då kan ni upptäcka belysning, påslagna maskiner och ventilation som står på helt i onödan.

Elhandelsavtal

Vilken typ av elhandelsavtal du har påverkar vad du får betala för din elförbrukning och hur stor din elräkning blir. Det finns generellt 3 olika avtalstyper: Fast pris, Rörligt pris och timpris

Fast pris:

Har du fast elpris så har du avtalat med elhandelsbolaget vilket pris du ska betala varje månad under en bestämd tidsperiod. Fasta avtal skrivs ofta på 1-5 år. Det betyder att du inte påverkas av svängningar av priset på elmarknaden, utan det som styr hur mycket du får betala är elanvändningen.

Det är bra för dig som vill ha kontroll på vad ditt elpris kommer att vara, dock har det traditionellt sätt varit dyrare på lång sikt att ha fast pris jämfört med rörligt.

Rörligt pris:

Har du ett rörligt elpris vet du inte från månad till månad vad ditt elpris blir och kan vara svårt att förutse. Har du ett rörligt elpris får du betala månadens genomsnittliga elpris. Det betyder att du inte behöver tänka på vad elpriset är timme för timme, men ju fler timmar eller dagar under månaden med höga elpriser detso högre blir ditt elpris.

Det kan vara en risk om du inte har en ekonomi som tillåter oförutseende kostnader, speciellt om du har hög elanvändning när det är höga elpriser.

Timpris:

Har du ett avtal med timpris får du betala för det pris som är på elmarknaden just den timmen du använder elen. Då påverkas du av svängningar och hög belastning i elnätet. Det är generellt högre elpris under de timmarna som många vill ha el, vilket främst är under morgon och kväll. För att minska dina kostnader behöver du vara mer medveten om skillnader mellan olika timmar och ha möjlighet att kunna styra din elanvändning.

Elnätsavtal

Utöver ditt elhandelsavtal har du ett avtal med elnätsägaren på orten. Därifrån får du en faktura på elnätsavgifter, vilket består av elöverföring, elskatt och moms.

Det kan även finnas en effektavgift då vissa elnätsbolag har effekttariffer.

Aktivt val av el och elavtal

För er som vill göra en insats för miljön är el märkt med Bra Miljöval (märkning av Naturskyddsföreningen) ett bra alternativ. El som är märkt med Bra Miljöval ställer hårda krav på hur elen produceras och jobbar för att påverkan på miljön från elproduktionen ska minska.

Elpriskollen kan ni jämföra olika elhandelsföretag och bland annat se vilka som erbjuder el märkt med Bra Miljöval. 

Vill ni ha hjälp?

Ni behöver inte lösa allt på egen hand utan kan boka in ett möte med oss energi- och klimatrådgivare. Vår rådgivning är kostnadsfria och opartisk, på så sätt får ni hjälp med att undersöka de bästa lösningarna för just ert företag. Sedan är det upp till er vilka åtgärder ni vill genomföra.

Kontakta oss

018 - 727 47 24

Om vi inte kan svara i telefon när du ringer, skicka gärna ett mejl så hör vi av oss så snart som möjligt. Du är också välkommen att boka ett personligt besök. Boka tid över telefon eller e-post.