Hållbar jul – 12 tips och en tävling

26 nov 2020

I år kommer julen se lite annorlunda ut på grund av den rådande Corona-pandemin. Vi måste anpassa saker som vi är vana vid att göra, som att fira med hela släkten och gå runt på stan i jakt på julklappar.

Nu gäller det att vi tar hand om varandra, men vi kan också ta hand om planeten genom att fira en hållbar jul. Vi på Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län har samlat ihop några av våra bästa tips på hur du kan göra för enkelt ta hand om jorden medan du sprider julkänslan!

Här hittar du en tävling där du kan vinna julklappar från oss

12 tips för en hållbar jul:
  1. Ge bort något som din släkting eller vän verkligen behöver. Om du tycker det är svårt brukar ett presentkort uppskattas.
  2. Ge bort något som någon annan verkligen behöver, som ett gåvobevis till en hjälporganisation. Här kan du välja vilket område pengarna ska gå till eller köpa en specifik vara som ett matpaket, filtar, tält eller skolpaket. Några exempel på organisationer är UNHCR, Unicef, Rädda barnen, Stadsmissionen, Bris, Röda korset och Naturskyddsföreningen.
  3. Ge bort en upplevelse. Minnen bär du med dig hela livet! Dessutom har din vän något roligt att se fram emot även när julen är över.
  4. Skapa själv. Julpynt och julklappar blir extra personliga om du gör dem själv eller köper begagnat.
  5. Ge bort något du själv inte vill ha. Ibland får vi presenter som vi själva inte vill ha, eller har något hemma som man har tröttnat på. Vet du någon annan som skulle bli jätteglad för det? Perfekt, då har du en personlig present!
  6. Köp en svensk och närproducerad gran om du kan och har möjlighet. Det är helt enkelt det bästa för miljön. Om du väljer att köpa en plastgran kan du tänka att du ska använda den i 15 år. Plastgranar är sämre för klimatet eftersom de ofta tillverkas av fossila råvaror och transporteras från Asien.
  7. Skaffa en timer till julbelysningen så att den inte är på dygnet runt.
  8. Välj ljus av stearin eller bivax. De är gjorda på vegetabiliska och animaliska fetter som är bra för miljön. Paraffin är ett sämre alternativ eftersom det har tillverkats av fossilolja och bidrar till högre halter av skadliga luftföroreningar vid förbränning, än ljus av stearin. Men det finns också miljöproblem som är kopplade till vegetabiliska fetter, exempelvis kring palmolja. Därför är det enklast att du kollar efter en miljömärkning som ställer krav på ansvarsfullt producerad olja, till exempel Svanenmärkning.
  9. Laga fler eller enbart vegetariska maträtter till julbordet. Köp våra svenska rotfrukter och olika kålsorter och laga till en färgglad sallad eller en krämig gratäng. Internet svämmar över med fantastiska recept.
  10. Placera de gröna rätterna först när du dukar upp julbuffén, då blir det mindre plats kvar på tallriken till kött.
  11. Ät resterna eller gör nya rätter av överbliven julmat. Även här hittar du många bra tips och recept på restmat efter julen.
  12. När julen är slut, sortera den rätt.
    – Presentpapper och kartonger sorteras som pappersförpackningar.
    – Presentsnören, tejp och ljusstumpar slängs i soppåsen.
    – Julkort och kuvert slängs i soppåsen.
    – Frigolit sorteras som plastförpackningar.
    – Glasburkar sorteras som ofärgat eller färgat glas, locket i metallinsamlingen.
    – Värmeljushållare och marschaller sorteras till metallinsamlingen.
    – Trasiga juldekorationer slängs i soppåsen.
    – Ljusslingor, elljusstakar, el- eller batteridrivna dekorationer sorteras som elektronik och lämnas till en återvinningsstation.
    – Granen sorteras som trädgårdsavfall på en återvinningsstation. Vissa ställen som säljer julgranar tar även emot dem för återvinning.

God jul önskar vi på Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län!