Har du valt grön el? Om inte så har du 42 % fossilt i kontakten!

8 dec 2017

Har du inte gjort ett val så är den del av kakan som är kvar till dig bestående av endast 14 % förnybart. Resten är fossilt (41,9%) och kärnkraft (44,0%). Dina utsläpp blir 344,5 g koldioxidekvivalenter per kWh och 0,00123 g kärnbränsleavfall per kWh. Att välja el är ett lätt alternativ för dig som vill göra en bra insats för miljön och kräver endast ett telefonsamtal/mail till ett elhandelsbolag. Längst ner på sidan hittar du en länk till Naturskyddsföreningen som sammanställt en lista över företag som erbjuder el märkt med Bra Miljöval.

El märkt med bra miljöval ställer hårda krav på hur elen produceras och jobbar för att påverkan på miljön från elproduktionen ska minska.

"Skillnaden mellan oss som miljömärkning och så kallad ursprungsmärkning är att ursprungsmärkning endast garanterar att elen kommer från en viss energikälla utan att ställa några miljökrav. Det som ofta slarvigt kallas för exempelvis "grön el" är oftast samma som ursprungsmärkt el. Förutom att vi ställer hårda miljökrav går också pengar för varje såld kilowattimme el märkt Bra Miljöval till olika projekt för att reparera miljöskador och minska elanvändningen genom energieffektivisering. " – Naturskyddsföreningen

Det kanske kan bli helgens projekt att använda dig av din konsumentmakt?

Glad andra advent!

/Pauline, Daniel, Staffan och Emine

 

Länk