Installera solceller

Vem kan installera solceller?

Om du, din bostadsrättsförening, ditt företag eller din förening är intresserad av att skaffa solceller är det några saker ni behöver tänka på. Till att börja med, för att du ska kunna installera solceller behöver du ha ett tak som:

  • Vetter mot öst, syd eller väst
  • Rymmer minst 30 kvadratmeter solceller
  • Inte skuggas allt för mycket
  • Inte är kulturmärkt

Stämmer det här in på dig? Grattis! Då passar solceller bra.

Sofia berättar mer om solceller och vad du ska tänka på.

Att tänka på innan installation

  • Först och främst behöver du kontrollera om bygglov krävs i den kommun som du bor i. Visserligen togs kravet på bygglov inom detaljplanlagt område bort 1 augusti 2018, men det finns fortfarande undantag.
  • För det andra måste utrustningen som du installerar vara godkänd för att användas i elnätet. Det innebär att en behörig elektriker ska göra den elektriska anslutningen så att det både blir rätt och säkert.

Om du bor i Uppsala kommun kan du titta på solkartan för att få ett ungefärligt värde på hur mycket solel din fastighet kan producera. Ytterligare ett tips är att gå in på solelsportalen och läsa mer inför din installation.

Sälj ditt överskott av el

En solcellsanläggning installeras för att producera egen el, men beroende på solcellsanläggnings storlek och den egna elanvändning, kan det hända att solcellsanläggning producerar mer el än vad som behövs vid vissa tidpunkter. I sådana fall kan ett alternativ vara att sälja överskottselen till elnätet. Det är ditt elnätsbolag som ser till att elen som matas ut på nätet blir mätt på rätt sätt. För varje kilowattimme du säljer får du även en skattereduktion på 60 öre. På så sätt kan du tjäna pengar och samtidigt bidra till en större andel förnybar elproduktionen.

Ordförande i BRF Berget berättar om sina erfarenheter vid installation av solceller på föreningens tak. 

Växande trend

Solceller blir allt mer populärt, även i Sverige. Energimyndighetens prognoser visar att el producerad från solceller kommer att fyrdubblas mellan 2018 och 2022. Ju tidigare du hoppar på utvecklingen desto mer har du att spara, både på bankkontot och i dina klimatutsläpp – och vem kan säga nej till en framtid med gratis elkonsumtion?

 

Är du intresserad av att skaffa solceller?

Kontakta oss

om du behöver stöd, vill jämföra offerter eller har frågor. Vår tjänst är helt kostnadsfri.

018 - 727 47 24

Om vi inte kan svara i telefon när du ringer, skicka gärna ett mejl så hör vi av oss så snart som möjligt. Du är också välkommen att boka ett personligt besök. Boka tid över telefon eller e-post.