Installera solceller

Vem kan installera solceller?

Om du, din bostadsrättsförening, ditt företag eller din förening är intresserad av att skaffa solceller är det några saker ni behöver tänka på. Till att börja med, för att du ska kunna installera solceller behöver du ha ett tak som:

    • Vetter mot öst, syd eller väst
    • Rymmer minst 30 kvadratmeter solceller
    • Inte skuggas allt för mycket
    • Inte är kulturmärkt

Stämmer det här in på dig? Grattis! Då passar solceller bra.

Sofia berättar mer om solceller och vad du ska tänka på.

Ordförande i BRF Berget berättar om sina erfarenheter vid installation av solceller på föreningens tak. 

Växande trend

Solceller blir allt mer populärt, även i Sverige. Energimyndighetens prognoser visar att el producerad från solceller kommer att fyrdubblas mellan 2018 och 2022. Ju tidigare du hoppar på utvecklingen desto mer har du att spara, både på bankkontot och i dina klimatutsläpp – och vem kan säga nej till en framtid med gratis elkonsumtion?

 

Vad ska du som privatperson tänka på innan installation?

Det finns ett par saker du bör tänka på innan du installerar solceller på ditt tak:

    • Det går att installera solceller på de flesta takmaterialen. Däremot är det viktigt att du ser över takets skick om det behöver renoveras eller bytas inom en snar framtid. Solceller har en livslängd på 25-30 år så det kan vara klokt om du överväger att samordna solcellsinstallation med byte eller renovering av taket. Det går såklart att sätta på solpaneler och ta ned dem om några år när taket ska åtgärdas, men genom att samordna det slipper du dubbla kostnader för att hyra byggställning runt huset. Dessutom finns det vissa entreprenörer som erbjuder både byte eller renovering av tak och solcellsinstallation som ett paket.
      t
    • Kontrollera om du behöver söka bygglov i den kommun som du bor i. I regel krävs oftast inte bygglov om solpanelerna följer takets lutning, vilket också är det vanligaste sättet att placera och installera solpanelerna på.  Men självklart ska du dubbelkolla med din bygglovavdelning ifall huset är kulturmärkt eller kräver bygglov av annan anledning. I bland annat Uppsala och Knivsta kommun är det dessutom kostnadsfritt att  söka bygglov för solceller.
      t
    • Se till att utrustningen som du installerar är godkänd för att användas i elnätet. Det innebär att en behörig elektriker ska göra den elektriska anslutningen så att det både blir rätt och säkert.

Om du bor i Uppsala kommun kan du titta på solkartan för att få ett ungefärligt värde på hur mycket solel din fastighet kan producera. Ytterligare ett tips är att gå in på solelsportalen och läsa mer inför din installation.

Vad ska ni som BRF tänka på innan installation?

Det finns ett par saker ni som BRF bör tänka på innan installation:

 

    • Det går att installera solceller på de flesta takmaterialen. Däremot är det viktigt att ni ser över takets skick, om det behöver renoveras eller bytas inom en snar framtid. Solceller har en livslängd på 25-30 år så det kan vara klokt om ni överväger att samordna solcellsinstallation med byte eller renovering av taket. Det går såklart att sätta på solpaneler och ta ned dem om några år när taket ska åtgärdas, men genom att samordna det slipper ni dubbla kostnader för att hyra byggställning runt huset. Dessutom finns det vissa entreprenörer som erbjuder både byte eller renovering av tak och solcellsinstallation som ett paket.
      t
    • Kontrollera om ni behöver söka bygglov i den kommun som ni bor i. I regel krävs oftast inte bygglov om solpanelerna följer takets lutning, vilket också är det vanligaste sättet att placera och installera solpanelerna på. Men självklart ska ni dubbelkolla med er bygglovavdelning ifall huset är kulturmärkt eller kräver bygglov av annan anledning. I bland annat Uppsala och Knivsta kommun är det dessutom kostnadsfritt att  söka bygglov för solceller.
      OBS! Även om ni som BRF inte behöver ansöka om bygglov, kan vissa kommuner kräva att ni anmäler er solcellsanläggning till bygglovsavdelningen innan ni påbörjar installationen. 
      t
    • Fundera på om ni bör installera IMD (individuell mätning och debitering) av el innan ni installera solceller. Fördelen med att ha installerat IMD av el är att de boende även kan ta del av den solel som solcellsanläggningen producerar. Utan IMD går elen enbart till den gemensama fastighetselen. Det kan vara fördelaktigt i de fall fastighetselen är hög och därför behöver en stor del av solelen som produceras. Det kan exempelvis gälla i föreningar som har elbaserat uppvärmningsystem istället för fjärrvärme. 

Sälj ditt överskott av el

En solcellsanläggning installeras för att producera egen el, men beroende på solcellsanläggnings storlek och den egna elanvändning, kan det hända att solcellsanläggning producerar mer el än vad som behövs vid vissa tidpunkter. I sådana fall kan ett alternativ vara att sälja överskottselen till elnätet. Det är ditt elnätsbolag som ser till att elen som matas ut på nätet blir mätt på rätt sätt. För varje kilowattimme du säljer får du även en skattereduktion på 60 öre. På så sätt kan du tjäna pengar och samtidigt bidra till en större andel förnybar elproduktionen.

Vad vi kan hjälpa dig med!

Om du går i tankar om att skaffa solceller men inte är insatt i området kan vi förklara hur en
solcellsanläggning fungerar och vad som är viktigt att veta och tänka på. Om du har bestämt eller
bestämmer dig för att skaffa solceller hjälper vi dig gärna att jämföra offerter om du önskar det. Vi
rekommenderar att du tar in minst 3 offerter från olika leverantörer.

Är du intresserad av att skaffa solceller?

Kontakta oss

om du behöver stöd, vill jämföra offerter eller har frågor. Vår tjänst är helt kostnadsfri.

018 - 727 47 24

Om vi inte kan svara i telefon när du ringer, skicka gärna ett mejl så hör vi av oss så snart som möjligt. Du är också välkommen att boka ett personligt besök. Boka tid över telefon eller e-post.