Klimatbingo

Små och stora steg för klimatet

Var det svårt att få bingo? För att vi ska lyckas bygga ett hållbart samhälle behöver vi ta både små och stora steg för klimatet, inom alla områden av vår vardag. Det vill säga maten vi äter, kläderna, resorna och husen vi bor i. Nästan två tredjedelar av Uppsalas konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från oss som bor här. Vilket betyder att vi tillsammans kan göra stor skillnad!

Ladda ner Klimatbingot för utskrift

Ladda ner kryssbar version av Klimatbingot

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig

Om du tyckte det var svårt att få bingo eller funderar på hur du kan bocka av fler rutor kan du kontakta oss. Energi- och klimatrådgivarna ger dig som är boende i Uppsala län kostnadsfria och opartiska råd om hur du kan minska din energianvändning och klimatpåverkan.

 

Kontakta oss

018 - 727 47 24

Mer om insatserna från bingobrickan

Installera solceller

Solceller blir mer och mer populärt – för vem vill inte kunna producera sin egen el? Att installera solceller kan verka kostsamt, men faktum är att det oftast är lönsamt i längden. Samtidigt kan du sälja ditt eventuella överskott av solel. Dessutom finns det nu ett grönt skatteavdrag vid installation som privatperson.

Välj miljömärkt el

Genom att välja el märkt med ”Bra miljöval” ser du till att ställa hårda krav på hur din el produceras. Du får el som bara är producerad från förnyelsebara källor och tar hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

Ät mer veganskt

70 % av matens totala klimatutsläpp kommer från vår konsumtion av kött, mjölk och ägg. I jämförelse ger odlingen av vegetariskt protein mindre klimatgasutsläpp, så att välja en vegansk måltid då och då gör därför stor skillnad. Samtidigt kan en del kött göra nytta – till exempel bidrar naturbetesdjur till öppna landskap och biologisk mångfald.

Handla second hand i första hand

Utmana dig själv – köpt begagnat i större utsträckning. Genom att handla second hand bidrar du till ett cirkulärt konsumtionsmönster och minskar mängden resurser och energi som krävs vid nyproduktion. Föreningen Medveten Konsumtion ger dig bra tips på hur du gör fler smarta val.

Gå med i en bilpool

Att dela på en bil tillsammans med andra är en smart lösning då bilar står parkerade majoriteten av tiden och ni i bilpoolen kan dela på kostnaderna. Framförallt visar studier att det bidrar till minskade utsläpp. Kväveoxider och kolväten minskar med 90 procent och koldioxid med 50 procent, bland annat eftersom du måste planera din körning i större utsträckning och inte slentriankör.

Förbättra takisoleringen

Genom att förbättra klimatskalet i ditt hem (fönster, dörrar, väggar, tak, golv och ventilationen) minskar du mängden värmeenergi som försvinner. Därför är det också ett bra första steg innan du byter uppvärmningssystem. Kontakta oss så kan vi ge dig rådgivning.

Planera en hemester

Passande i dessa tider -planera för att semestra på hemmaplan istället för att resa utomlands! Faktiskt så finns det en massa att upptäcka i Uppsala län, både natur och kultur. Titta på videon som vår tidigare partner Klimatlätt gjorde i samarbete med Therese Zätterqvist för inspiration om vad du kan göra i Uppsala.

Installera smart styrning

Genom att investera i smart styrning till ditt hem kan du lättare ta kontroll över din elkonsumtion och/eller uppvärmning. Därtill kan smart styrning till exempel skötas genom din mobiltelefon, vilket gör att du kan hålla koll och anpassa även när du inte är hemma.

Källsortera mera

Ett enkelt sätt att hjälpa klimatet är att källsorta mer noggrant, eftersom sopor är en av våra stora utmaningar. Genom att återvinna det som återvinnas kan minskar vi energianvändning och klimatpåverkan. Det är tydligt i och med att vi under 2018 slängde över 4,7 miljoner ton avfall i Sverige, avfall som i många fall hade kunnat återvinnas eller återbrukas. Allra viktigast är elprodukter, textiler, aluminium, däckavfall metalskott och sist men inte minst plast. Om du är osäker på hur något ska källsorteras har Uppsala vatten en sorteringsguide som kan hjälpa dig!

Investera i vindkraft

När du investerar i vindkraftandelar så ser du till att mer kan satsas på förnybar elproduktion. Därtill har investeringarna under de senaste åren ökat, vilket innebär att vindkraften kommer kunna byggas ut och fördubblas till 2023. Därför är det ett viktigt steg som du kan bidra med i klimatomställningen.

Välj elbil

Haka på trenden! Det senaste året försäljningen av elbilar i Sverige med 80 %. En förklaring till det är att det finns många fördelar med att köra elbil, inte minst från ett klimatperspektiv eftersom vi behöver minska klimatgasutsläppen. Jämfört med en förbränningsmotor genererar en elbil 60–70 % mindre koldioxidutsläpp.

Vintercykla

Ställ inte undan cykeln på vintern, se istället till att anpassa din cykling! Först och främst behöver du skaffa bra belysning och dubbdäck samt se till att anpassa din hastighet efter underlaget. Allt handlar om vana. Uppsala kommun ger gott om tips för dig som vill börja.

Flygfritt år

Utrikesflyg bland privatpersoner har fördubblats sedan början på 90-talet. Det innebär att den svenska befolkningens flygning idag står för lika mycket utsläpp som hela vår personbilstrafik. Genom att ta ett flygfritt år så minskar du dina klimatgasutsläpp och utmanas till att resa på andra sätt, eller får en anledning till att turista närmare där du bor.

Minska din elförbrukning

Ett första steg är att se över dina egna vanor och fundera på hur du kan minska din energiförbrukning. Faktum är att du kan energieffektivisera på många olika sätt, beroende på dina förutsättningar. Kontakta oss på energi- och klimatrådgivningen för en personlig och kostnadsfri rådgivning!

Ekotvätta

Fundera på hur du tvättar. Inledningsvis, genom att minska temperaturen från 60 grader till 40 grader kan du närmast halvera energiförbrukningen. För det andra, undvik torktumlaren och torkskåp, eftersom de drar mycket energi och kläderna håller längre om du hängtorkar dem. Tillsist, tvätta bara full maskin med miljömärkt tvättmedel, så sparar du energi och är snällare mot miljön.

Släck på Earth Hour

Earth Hour är världens största klimatmanifestation som tar plats över hela världen. Var med i symbolhandling, släck lampan klockan 20.30-21.30 för att visa planetens ledare att vi vill se krafttag. Läs mer om kampanjen.