Fordon

Det är inte alltid lätt att leva bilfritt. Om du är i behov av att transportera dig med hjälp av bil finns det ändå medvetna val som du kan göra.

Samåkning

Genom att åka med andra minskar vi mängden bilar på vägarna. Samtidigt sparar vi energi och pengar. Därför har det under de senaste åren utvecklats en mängd tjänster som underlättar samåkning. Ytterligare ett bra tips är att dra ihop en egen grupp för daglig pendling till jobbet eller till barnens aktiviteter.

Bilpool

Använder du inte din bil särskilt ofta? Så är det för de flesta. I själva verket står bilar parkerade majoriteten utav tiden, utan att användas. Mot den bakgrunden kan en bilpool vara ett bra alternativ. Det vill säga att du delar på en bil med andra genom ett bokningssystem. På så sätt delar ni på kostnaderna och kan välja bilmodell efter behov.

Sparsam körning

När du kör bil finns det också metoder du kan använda för att minska mängden utsläpp som du släpper ut. Genom eco-driving minskar du bränsleförbrukningen med 5 till 15 %. På så sätt blir effekten positiv för både din plånbok och för klimatet.

Elbil

Att välja elbil är en växande trend, det senaste året har tillväxten av antalet fordon ökat med 80 %. För att en bil ska räknas som elbil måste den vara driven på enbart el och ladda sitt batteri från elnätet.

Det finns flera fördelar med att köra elbil. Bland annat:

 1. Snällare mot klimatet
  Först och främst är det bättre för klimatet än en bil med förbränningsmotor, i och med de låga koldioxidutsläppen i svensk elproduktion och elbilens energieffektivitet. Faktum är att du sparar 60–70 % koldioxidutsläpp. Dessutom släpper den inte ut miljöfarliga partiklar i luften.
 2. Smidig att ladda
  Ytterligare en fördel är enkelheten med laddning. Idag står den genomsnittliga bilen parkerad 95 % av tiden, vilket gör att det finns gott om tid att ladda hemma eller på arbetsplatsen. På så sätt är bilen fulladdad när du behöver den.
 3. Priset
  Sedan är den inte så dyr som de flesta tror, i själva verket kan det bli billigare om du kör 1500 mil/år. Dessutom finns det sedan årsskiftet 2021 en grön skattereduktion för laddboxar, vilket gör investeringen billigare.

Tänk på att utgå från dina egna behov vid inköp. Köp inte en bil med större batteri än nödvändigt och tänk på andra behov eventuella som behöver tillgodoses.

Nio steg i konsten att köra sparsamt

 1. Kör med framförhållning, undvik stopp.
 2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt.
 3. Motorbromsa.
 4. Kör med jämt gaspådrag och håll hastighetsgränsen.
 5. Använd motorvärmare.
 6. Kör inte på tomgång.
 7. Rulla utför och håll jämt gaspådrag uppför.
 8. Ta bort takboxen som ökar bilens rullmotstånd.
 9. Serva bilen regelbundet och kontrollera däcktrycket ofta.

Drivmedel

Vill du byta till ett mer hållbart drivmedel men tvekar mellan alla valmöjligheter? Är du rädd att satsa på ”fel drivmedel”? Här nedan kan du läsa mer om de förnybara alternativ som finns på marknaden. Faktum är att alla förnybara drivmedel i Sverige är ett bättre val för klimatet än vanlig fossil bensin och diesel med låginblandning. Med andra ord så finns inga fel, alltså bör du välja ett förnybart alternativ som funkar för dig!

Broschyrer

Klicka på respektive broschyr för att öppna den.

Materialet är framtaget av BioDriv Öst i samverkan med kommunala energi- och klimatrådgivare i Mälardalen, Östergötland och Gotland. September 2019.
www.biodrivost.se & www.energimyndigheten.se/ekr