Fordon

Det är inte alltid lätt att leva bilfritt. Om du är i behov av att transportera dig med hjälp av bil finns det ändå medvetna val som du kan göra.

Samåkning

Genom att åka med andra minskar vi mängden bilar på vägarna. Samtidigt sparar vi energi och pengar. De senaste åren har det utvecklats en mängd tjänster som underlättar samåkning, men ett bra tips är också att dra ihop en egen grupp för daglig pendling till jobbet eller till barnens aktiviteter.

Bilpool

Använder du inte din bil särskilt ofta? Majoriteten av tiden står bilar parkerade utan att användas. Om du går med i en bilpool delar du på en bil med andra genom ett bokningssystem. På så sätt delar ni på kostnaderna och kan välja bilmodell efter behov.

Sparsam körning

När du kör bil finns det också metoder du kan använda för att gynna miljön – och din plånbok. Genom eco-driving minskar du bränsleförbrukningen med 5 till 15 %.

Nio steg i konsten att köra sparsamt

  1. Kör med framförhållning, undvik stopp.
  2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt.
  3. Motorbromsa.
  4. Kör med jämt gaspådrag och håll hastighetsgränsen.
  5. Använd motorvärmare.
  6. Kör inte på tomgång.
  7. Rulla utför och håll jämt gaspådrag uppför.
  8. Ta bort takboxen som ökar bilens rullmotstånd.
  9. Serva bilen regelbundet och kontrollera däcktrycket ofta.

Drivmedel

Vill du byta till ett mer hållbart drivmedel men tvekar mellan alla valmöjligheter? Är du rädd att satsa på ”fel drivmedel”? Här får du veta mer om de förnybara alternativ som finns på marknaden. Alla förnybara drivmedel i Sverige är ett bättre val för klimatet än vanlig fossil bensin och diesel med låginblandning. Det finns inga fel, så välj ett förnybart alternativ som funkar för dig!

Broschyrer

Klicka på respektive broschyr för att öppna den.

Materialet är framtaget av BioDriv Öst i samverkan med kommunala energi- och klimatrådgivare i Mälardalen, Östergötland och Gotland. September 2019.
www.biodrivost.se & www.energimyndigheten.se/ekr