Laddstationer

 

 

 

Det blir lättare att ladda

Laddstationer blir en allt vanligare syn och i Sverige kan du numera ladda din bil på många platser. Bland annat på parkeringar, hos bostadsrättsföreningar, vid köpcenter, snabbmatsrestauranger och mackar, vid tågstationer och hemma hos villaägare. Dessutom står den genomsnittliga bilen parkerad 95 % av tiden, därför är det smart om du laddar den under tiden. Hur lång tid det tar att ladda ditt beror på hur stort ditt batteri är och hur urladdat det är, men även med vilken effekt laddningen sker.

Installera laddare hemma

I dag finns två typer av laddning: normal- och snabbladdning:

  • Snabbladdare som är dyra och aktuella vid offentliga laddplatser.
  • Normalladdning som används för hemmabruk och har en effekt från 2,2 – 22 kW.

Alltså bör du fundera på hur länge bilen ska stå parkerad och sedan ta hjälp av en installatör för att anpassa laddarens effekt därefter, sedan tar du hänsyn till den tillgängliga effekten i ditt elsystem hemma.

3 saker att tänka på

  • Om du har möjlighet att ladda bilen över natten räcker det att installera en laddutrustning för normalladdning.
  • Om din parkeringsplats redan har el framdragen för motorvärmare är det relativt enkelt att ta bort den, för att ersätta med en laddare för ditt elfordon.
  • Olika bilar har olika kontakter. EU har bestämt att typ-2 kontakten ska vara standard vid normalladdning.

Installera laddare i flerbostadshus

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Därför installerar allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter laddplatser för elbilar. Samtidigt är en förening med laddplatser attraktiv för potentiella lägenhetsköpare och flera fastighetsmäklare bekräftar att det ger ökat intresse vid försäljning. Exempelvis kan kostnaden för laddplatserna bli finansierat genom en höjd parkeringsavgift.

3 snabba fakta

  • Det är viktigt att du kollar med ditt nätbolag att det finns tillräckligt med ledig effekt i fastigheten och/eller i området.
  • Faktum är att det oftast inte är så dyrt – enklast och billigast är en laddbox på väggen i ett garage. Priset för en laddbox är cirka 5 000-12 000 kr och installationskostnaden cirka 2 000-6 000 kr.
  • Laddstolpar som kräver markarbete blir ofta dyrare, totalkostnaden kan då bli upp till 50 000 kr.

Grönt avdrag för laddpunkter

Du som kör elbil och vill skaffa en laddbox får en skattereduktion vid installationen. Närmare bestämt får du ett avdrag på 50 % genom det gröna avdraget, som började gälla 1 januari 2021. Avdraget fungerar på liknande sätt som ROT-avdrag och du får reduceringen direkt på din faktura.

Vidare ersätter det gröna avdraget ladda hemma-bidraget för privatpersoner som du tidigare kunnat söka genom Naturvårdsverket.

Vill du veta mer?

Vi på Energi – och klimatrådgivarna har kompetens inom frågor som rör laddstationer och kan ge dig vägledning i dina frågor.

Kontakta oss

018 - 727 47 24