Ny energimärkning av vitvaror och andra produkter

5 mar 2021

Från och med 1 mars gäller nya energimärkningar som ska ersätta de gamla. Samtidigt införs också skärpta ekodesignkrav som bland annat omfattar produkters resurseffektivitet.
Målet är att göra det enklare för dig som konsument att tyda märkningen och att utmana tillverkarna till att göra ännu bättre ifrån sig. Märkningen finns på de flesta vitvaror samt tv-apparater och bildskärmar som säljs till konsumenter i butiker och i e-handel. Återförsäljarna har fram till och med 18 mars på sig att få den nya märkningen på plats.

Snabb information om den nya energimärkningen:

  • Den nya energiklasser är på skalan A-G., där A är effektivast.
    A+++, A++ och A+ försvinner.
  • De produkter som finns till försäljning och som använder minst energi kommer från start troligen vara i energiklass B eller C. Men det kan också finnas produkter i energiklass A.
  • De kommer kompletteras med en QR-kod – som länkar till mer information.

Dessutom går det inte att jämföra de olika generationerna energimärkning. De bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats för att passa dagens och framtidens konsumenter och produkter.

Du har rätt att få veta innan köpet
Som konsument har du rätt att få veta energianvändningen innan du handlar. Butiken ska se till att alla produkter är märkta och tillverkaren ansvarar för att informationen på energimärkningen är riktig. När du handlar på internet har du också rätt att få informationen och energimärkningen ska visas i reklam.

Du kan läsa mer om de nya energimärkningarna på Energimyndighetens hemsida.