Installera solceller

Vem kan installera solceller?

Om du, din bostadsrättsförening, företag eller förening är intresserad av att skaffa solceller är det några saker ni behöver tänka på. Till att börja med, för att du ska kunna installera solceller behöver du ha ett tak som:

  • Vetter mot öst, syd eller väst
  • Rymmer minst 30 kvadratmeter solceller
  • Inte skuggas allt för mycket
  • Inte är kulturmärkt

Stämmer det här in på dig? Grattis! Då passar solceller bra.

Att tänka på innan installation

  • Först och främst: kontrollera om du behöver bygglov i den kommun som du bor i. Visserligen togs kravet på bygglov inom detaljplanlagt område bort 1 augusti 2018, men det finns fortfarande undantag.
  • För det andra måste utrustningen som du installerar vara godkänd för att användning i elnätet. Det innebär att en behörig elektriker ska göra den elektriska anslutningen så det både blir rätt och säkert.

Om du bor i Uppsala kommun kan du titta på solkartan för att få ett ungefärligt värde på hur mycket el din fastighet kan producera. Ytterligare ett tips är att gå in på solelsportalen och läsa mer inför din installation.

Sälj ditt överskott av el

De flesta installerar solceller för att producera sin egen el, men beroende på din anläggnings storlek och din användning kan det hända att du plötsligt producerar mer el än vad du behöver. I sådana fall kan ett alternativ vara att sälja elen på elnätet. Det är ditt elnätsbolag som ser till att elen som de matar ut på nätet blir mätt på rätt sätt. De senaste åren har det dessutom dykt upp flera elhandelsbolag som vill köpa el från privatägda solcellsanläggningar. På så sätt tjänar du pengar och bidrar till elproduktionen.

Är du intresserad av att skaffa solceller?

Kontakta oss

På Energi- och klimatrådgivningen om du behöver stöd, vill jämföra offerter eller har frågor. Vår tjänst är helt kostnadsfri.

018 - 727 47 24