Värmepumpar
Energieffektivisera först
Funderar du på att byta värmekälla och konvertera till en värmepump? Ett bra första steg är att se över vad du kan göra för att effektivisera värme- och varmvattenanvändningen. Kan du minska energibehovet innan du konverterar till en värmepump, har du möjlighet att välja en mindre och billigare värmepump.
En värmepump värmer upp ditt hus genom att ta upp existerande värme från berggrunden, jorden eller luften. En värmepump minskar inte byggnadens energibehov, men däremot mängden köpt energi vilket sänker uppvärmningskostnaden. Drivenergin som värmepumpen behöver kommer för det mesta från elenergi. Därför är det ett bra råd att aktivt välja el från förnyelsebara energikällor så kan både kostnader och klimatpåverkan för uppvärmningen minska.
Kolla värmefaktorn för hela året
COP-värdet står för värmefaktorn och det visar effektiviteten på olika värmepumpar. På så sätt kan du lätt jämföra värmepumpar med varandra. Värmefaktorn visar hur mycket energi värmepumpen ger i förhållande till hur mycket el den förbrukar för sin drift, ju högre värmefaktorn är desto bättre. För värmepumpar som hämtar värmen ur utomhusluften sjunker värmefaktorn när det blir kallare ute. Det kan vara svårt för värmepumpen att upprätthålla och leverera COP under den kalla årstiden och vid varierande driftfall. Därför finns även SCOP-värdet, årsvärmefaktorn, som är bättre att titta på, den visar en mer rättvis värmefaktor över hela året.
Bergvärmepump
Bergvärmepumpen hämtar värmen från berget via borrhål. Det är ett vattenburet system där värmen från berget växlas i huset till både radiatorsystem för uppvärmning och till tappvarmvatten. Effektiviteten för bergvärme är jämn över året eftersom berget håller sig varmt även på vintern.
Jordvärmepump/sjövärmepump
En jordvärmepump fungerar som en bergvärmepump, men istället för djupa borrhål gräver man ner långa slangar cirka 1 meter ner i marken. Det kräver en stor yta, och fungerar bra om man har mycket mark. Sjövärme fungerar i princip på samma sätt som ytjordvärme, men här lägger man istället kollektorslangen ut på botten av en sjö eller ett vattendrag.
Uteluftvärmepumpar
Alla luftvärmepumpar tar värme ur uteluften och överför till huset. Det finns i huvudsak två typer av uteluftvärmepumpar. Den ena är luft-luftvärmepumpar som bara ger varmluft till huset. Den andra är luft-vattenvärmepumpar som kopplas till ett vattenburet system och ger både varmvatten och värme. Båda varianterna består av en utomhus- och inomhusdel.
Luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpen hämtar värme från utomhusluften och växlas sedan mot ett vattenburet system i byggnaden. Det vattenburna systemet består både av radiatorer för uppvärmning och varmvattenberedning.
Luft-luftvärmepump
En luft-luftvärmepump värmer enbart luften i huset och kan inte kopplas till ett vattenburet system eller varmvattenberedningen. Det är ett vanligt komplement om du tidigare har direktverkande el. Då värmen kommer från en fast punkt i huset passar det bäst för hus med öppen planlösning.
En luft-luftvärmepump kan även användas likt en AC för att kyla fastigheten på sommaren när det är som allra varmast.
Frånluftsvärmepump
I en frånluftsvärmepump återanvänds värmen från inomhusluften, som annars hade ventilerats ut. Värmen växlas till ett vattenburet system och värmen går både till uppvärmning och till varmvatten.
Viktigt att tänka på innan installation!
För att installera en värmepump som hämtar sin energi från berg, jord, grund- eller ytvatten måste du göra en anmälan eller ansökan till din kommun. I vissa områden är det inte alls tillåtet eller kräver dispens från Länsstyrelsen. Kontakta din kommun för mer information. Tänk på att skicka in anmälan/ansökan i god tid innan och att du inte får påbörja installationen innan du fått svar från kommunen.
Hos Svenska Kyl- och värmepumpsföreningen (SKVP) hittar du bland annat installatörer av värmepumpar.