Vintercyklingens dag

12 feb 2021

Idag är det Vintercyklingens dag, vilket är den svenska delen av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day. Dagen infaller alltid på den andra fredagen i februari och finns till för att uppmärksamma att vi kan fortsätta cykla året runt. Eftersom situationen är annorlunda i år, när många arbetar eller studerar hemifrån, är fokus istället på cykling som ett sätt att stoppa spridningen av Covid-19. Genom att välja cykeln undviker du folkmassor.

Cykling är en växande trend
Fler och fler tar för vana att välja cykeln även under vinterhalvåret. Faktiskt är det så att ungefär var tionde person i Sverige var en vintercyklist under 2019. Dessutom finns det många skäl till att cykla året runt, till exempel:

  • Är det bättre för klimatet än andra transportmedel och du minskar utsläppet av miljöfarliga utsläpp.
  • Är det bra för din hälsa – din kondition förbättras och du sover bättre om du motionerar regelbundet.
  • Sparar du många gånger du tid när du slipper bilköer och inte behöver leta efter en parkeringsplats.

Förra året var Uppsala den stad som hade flest vintercyklister i världen. Vill du veta mer om vad Uppsala gör eller få tips på hur du förenklar vintercykling? Läs mer på Uppsala kommuns hemsida.

Behöver du tips på hur du kan byta bilen mot cykeln? Vi på Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län ger dig tips på cyklar som gör det enklare att cykla längre sträckor och lasta mer.