Att tänka på inför husköp

Funderar du på att köpa hus eller har du precis blivit husägare? Här har vi sammanställt ett antal punkter som rör värmesystemet, klimatskalet och ventilationen. Sådant som är bra att tänka på inför husköp, eller om du är nybliven husägare.

Vid försäljning av hus ska det alltid finnas en energideklaration som berättar om huset energistatus. Läs igenom och fråga mäklaren om du undrar över något. Du kan också kontakta oss. Vi ger oberoende och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Vad har huset för värmekälla?

Husets uppvärmningssystem har stor betydelse för hur mycket energi det går åt i huset och hur höga kostnaderna blir. Uppvärmningen i en vanlig villa står för cirka 75 procent av energibehovet. Här berättar vi kortfattat om de olika systemen och vad som är bra att tänka på inför husköp. Mer information hittar du på vår sida om värmepumpar.

Direktverkande elradiatorer/golvvärme

  • Med direktverkande elvärme blir kostnaderna höga. Går det att komplettera med en luft/luftvärmepump, LLVP? Eller pelletskamin/braskamin?
  • En LLVP fungerar bäst med öppen planlösning. Finns det redan en LLVP i huset så är dess livslängd cirka 15 till 20 år. Nyare modeller har oftast betydligt högre effektivitet än de äldre.
  • Finns det möjlighet att sätt in en pelletskamin/braskamin? Då krävs en fungerande skorsten. Finns det i huset eller går det att installera?  
    Det krävs en anmälan vid installation av rökkanal och eldstad. Läs mer och anmäl via din kommun.
  • Är det möjligt att konvertera till ett vattenburet system och sätta in en luft/vattenvärmepump, frånluftsvärmepump, jord/bergvärmepump, fjärrvärme eller en panna med fast bränsle? För jord/bergvärmepump krävs tillstånd. Du ansöker via din kommuns hemsida.
  • Golvvärme är skönt att gå på, men se upp för golvvärme med direktverkande el. När elpriset stiger blir kostnaden hög. Har huset golvvärme är det viktigt att det är välisolerat nedåt.
  • Äldre elelement fungerar oftast lika bra som nya, men termostaterna behöver vara i bra skick för att få ett effektivt system.

Vattenburet system

  • Ett vattenburet system har antingen radiatorer eller golvvärme där värmekällan är elpanna, luft/vattenvärmepump, frånluftsvärmepump, jord/bergvärmepump, fjärrvärme eller panna med fastbränsle, ved, flis, eller pellets. För jord/bergvärmepump krävs tillstånd. Du ansöker via din kommuns e-tjänst eller motsvarande
  • Hur gammalt är radiatorsystemet? Är rör och radiatorer i bra skick?
  • En värmepump i ett vattenburetsystem får cirka två tredjedelar gratis energi från luften, jorden eller berget. Livslängden på en värmepump är cirka 15 till 20 år.
  • En fastbränslepanna behöver alltid en skorsten. I vilket skick är den, är den godkänd? Ackumulatortankar gör systemet effektivare, finns det? Livslängden för en panna är 30 till 40 år.
  • Med fjärrvärme är det fjärrvärmebolaget som ansvarar för att leverera värme till huset. Fjärrvärmecentralen i huset har en livslängd på cirka 40 år.

 

Klimatskal och ventilation

Klimatskalet i ett hus är viktigt för att hålla  värmen kvar i huset så länge som möjligt. Ventilationen är viktig för att bibehålla en hälsosam inomhusmiljö. I ett bostadshus ska luften bytas ut en gång varannan timme.

Klimatskal

  • Hur välisolerat är huset, går det lätt att tilläggsisolera om det skulle behövas? I vilket skick är dörrar och fönster, behöver de bytas?
  • Oftast är det tilläggsisolering av vinden som är mest lönsam ur energisynpunkt. Moderna hus har cirka 50 centimeter vindsisolering. Har huset mindre än så lönar det sig att fylla på upp till den nivån, men det måste finns en ångspärr. Den hindrar fukt att ta sig in i konstruktionen, annars kan det uppstå fuktproblem på vinden.
  • Hur är skicket på tätningslister i dörrar och fönster? Tätheten är viktig för att undvika värmeförluster. En enkel åtgärd är att byta ut gamla dåliga lister.
  • I vilket skick är fasaden? Behöver den underhållas och går det att tilläggsisolera?

Sommarklimat

  • Hur upplevs inneklimatet i bostaden sommartid? Är det mycket fönsterytor i söderläge? Finns det möjlighet att stänga ute solinstrålningen under soliga dagar genom persienner eller i bästa fall markiser?
  • Finns det någon typ av kylning, till exempel luft/luftvärmepump som används som luftkonditionering under varma dagar? Tänk på att använda luftkonditioneringen sparsamt. För att kyla ner används ungefär tre gånger så mycket energi som att värma. 

Ventilation

  • Hur är inomhusklimatet i huset? Vilken typ av ventilation finns, självdrag, frånluft F, tilluft T, från- och tilluft med återvinning FTX? När gjordes ventilationsrören senast rent? Ett ventilationsaggregat har en livslängd på 20 till 40 år.
  • En frånluftvärmepump är ett system där ventilationen är integrerad med uppvärmningssystemet, livslängden är cirka 20 år. Det är den varma luften som ska ut genom ventilationen och som leds till en värmepump som producerar värme och varmvatten. Huset är konstruerat för den typen av system.

 

Solceller

När både värmesystem och klimatskal är åtgärdat i huset kan det vara idé att undersöka möjligheterna att sätta upp solceller på huset.

 

  • Att installera solceller är en åtgärd som många vill genomföra, men tänk på att först utföra effektiviseringsåtgärder så att elanvändningen minskar i bostaden.
  • Har taket rätt förutsättningar för solceller? Många känner till att södertak är bra, men även öst- och västtak kan med fördel användas för att få produktion över hela dagen. Det viktigaste är att taket inte skuggas.

Vill du veta mer? Vi har samlat praktisk information och inspiration här: Så fungerar solceller – Energi- och klimatrådgivningen.

 

Vi är utbildade i energieffektiviseringsfrågor

Kontakta oss

018 - 727 47 24

Om vi inte kan svara i telefon när du ringer, skicka gärna ett mejl så hör vi av oss så snart som möjligt. Du är också välkommen att boka ett personligt besök. Boka tid över telefon eller e-post.