Elbilar och laddstationer

 

 

 

Visste du det här om elbilar?

Funderar du också på att köpa elbil? Allt fler väljer att göra det och det främsta skälet som många anger är att vilja göra skillnad för miljön och klimatet. Jämfört med en bil som drivs med bensin har en elbil flera fördelar:

Snällare mot klimatet än fossildrivna bilar
Elbilen är bättre för klimatet och miljön. Du minskar dina egna koldioxidutsläpp med 60 – 70 % när du kör elbil eftersom den är energieffektiv och den svenska el-produktionen har låga koldioxidutsläpp. En elbil släpper inte heller ut miljöfarliga partiklar i luften.

Smidig att ladda
En bil står i genomsnitt parkerad 95 % av tiden. Det gör att det finns gott om tid att ladda hemma eller på arbetsplatsen och när du behöver åka är elbilen fulladdad. Eftersom elbilar blir allt vanligare finns det nu också ett tätt laddnätverk på platser som publika parkeringar och bensinstationer. Det finns också flera olika appar som sammanställer alla leverantörers laddstationer och snabbladdare så att du ser var närmaste laddningsmöjlighet finns.

Blir billigare vid 1500 mil/år
Elbilen är dyrare i inköpspris men driftskostnaderna är lägre så därför blir elbilen billigare att köra vid 1500 mil/år. När du laddar din elbil hemma så blir kostnaden per mil lägre jämfört med kostnaden för bensin eller diesel. En elbil har också färre rörliga delar och därför lägre servicekostnader jämfört med en bil med förbränningsmotor.

Ladda din elbil

I dag finns två typer av laddning: normal- och snabbladdning:

  • Snabbladdare finns vid offentliga platser, huvudstråk, handelsplatser och knutpunkter för kollektivtrafik.
  • Normalladdning som används för hemmabruk och har en effekt från 2,2 – 22 kW.

Hur lång tid det tar att ladda beror på hur stort ditt batteri är och hur urladdat det är, men även med vilken effekt laddningen sker.

Det säkraste och smidigaste sättet att ladda din elbil är att installera en laddbox eller laddstolpe. Du behöver ta hänsyn till den tillgängliga effekten i ditt elsystem hemma för att veta vilken effekt din nya laddbox ska ha. En installatör hjälper dig med detta.

uppladdning.nu hittar du publika laddstationer.

Installera laddare i flerbostadshus

Allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter installerar laddplatser för elbilar. Laddplatser är attraktivt för potentiella lägenhetsköpare och flera fastighetsmäklare bekräftar att det ger ökat intresse vid försäljning.

1.Undersök om intresset finns i din förening och vilka förutsättningar som finns.

2. Bestäm antal laddstolpar och var de ska placeras. (Planera gärna redan nu för framtida platser)  

3. Välj typ av laddutrustning som passar era behov bäst.

4. Bestäm om ni ska ta betalt för laddplasterna och på vilket sätt.

5. Ta in och utvärdera offerter från olika leverantörer och beställ arbetet.

6. Följ upp och stäm av arbetet.

7. Ansök om stöd för ladddboxar via naturvårdsverket.

 

Installera laddare i eget hus

Du som kör elbil och vill skaffa en laddbox får en skattereduktion vid installationen. Närmare bestämt får du ett avdrag på 50 % genom “Skattereduktion för grön teknik”, som började gälla 1 januari 2021. Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT-avdrag och du får reduceringen direkt på din faktura.

 

Vad kostar laddstationer?

  • Enklast är en laddbox på väggen i ett garage. Priset för en laddbox, inklusive installation, är cirka 10 000-25 000 kr.
  • Laddstolpar som kräver markarbete blir ofta dyrare, totalkostnaden kan då bli upp till 50 000 kr.

Vill du veta mer?

Vi på Energi – och klimatrådgivarna har kompetens inom frågor som rör laddstationer och kan ge dig vägledning i dina frågor.

Kontakta oss

018 - 727 47 24

Om vi inte kan svara i telefon när du ringer, skicka gärna ett mejl så hör vi av oss så snart som möjligt. Du är också välkommen att boka ett personligt besök. Boka tid över telefon eller e-post.