Tips inför köp av ellastcykel

Funderar du på att skaffa en ellastcykel som transportmedel för dina dagliga resor? En ellastcykel är en cykel med lastmöjligheter som du kan skjutsa barn i, utföra ärenden och handla med. Elstödet gör att du orkar mer och kan ersätta en del resor med bil. Vi har samlat lite tips till dig som ska skaffa ny eller begagnad ellastcykel, de flesta av tipsen funkar också till vanliga cyklar och elcyklar.

Innan du skaffar ellastcykel

 Fler och fler upptäcker hur både roligt och praktiskt det är med resor med ellastcykel. Det är en ganska stor investering, så det kan vara bra att tänka till kring vilka behov just din ellastcykel ska uppfylla. 

  • Börja med att skiva ner dina behov för funktion och räckvidd. Hur långa är dina dagliga och tillfälliga resor? Vad ska transporteras, hur mycket lastutrymme och lastvikt behöver du? Är ni många som ska dela på cykeln? Med en bild över dina behov blir det lättare att se vilken modell som kan passa
  • Fundera även på även andra behov som tex lågt insteg, justerbar sadel, att elmotorn har ett gångassistansläge när den leds, om du föredrar smidiga två eller stabila tre hjul eller ett visst antal växlar.

Parkering

En ellastcykel är stor och ofta stöldbegärlig. På vintern underlättas användningen om  den kan förvaras skyddat och slippa regn, is och snö. Tänk på att räckvidden minskar om batteriet är kallt.

 

  • Kontrollera möjligheterna för att parkera inomhus eller i cykelgarage där du bor och mät bredden på dörrar och grindar. Bor du i hyreseller bostadsrätt, fråga var ellastcyklar kan parkeras. Finns det automatiska dörröppnare och ramp vid höjdskillnader underlättar det.
  • Går det inte parkera inomhus så försök hitta en skyddad plats utomhus, kanske under ett enkelt tak eller använd ett överdrag som komplement.

Försäkra och lås

Att kunna låsa cykeln i olika miljöer är ett måste, både för längre förvaring och vid korta ärenden. Cykeln får dock aldrig placeras så den är i vägen eller en fara för personer med nedsatt syn.

 

  • Försäkra och stöldmärk cykeln, gärna med GPS-spårning. Sätt på dekaler som berättar om detta. Ju mer du avskräcker desto bättre.
  • Skaffa en ordentlig och lång kedja eller vajer för fastlåsning vid föremål som byglar och stolpar för ändamålet. Komplettera med ett eller flera bygellås som är svåra att klippa upp.
  • Ta gärna med dig batteriet och avtagbara lampor för minskad stöldrisk och förvara det exempelvis inne på ditt jobb. Batteriet kan vara tungt att bära på om du ska gå ärenden.
  • Ett tips är att måla och dekorera lådan så blir lådcykeln mindre stöldbegärlig och får dessutom en individuell karaktär.

Batteri

Bra däck är A och O, satsa på bra kvalitet med punkteringsskydd och pumpa ofta så spar du både din egen energi och förlänger batteriets räckvidd.

 

  • Ta reda på var det går att pumpa däcken, många kommuner har publika ställen. Mackar och cykelverkstäder kan ibland bjuda på luft.
  • En liten handpump monterad på cykeln kan vara din räddare i nöden.
  • Blir det vinterväglag kan det vara bra att skaffa dubbdäck anpassade till elcykel.

Inköp och utrustning

Testa många olika cyklar innan du bestämmer dig och kontrollera vilka garantier som gäller. Se till att få med manual för skötsel och underhåll och förbered dig på livet som cyklist med säker och bra utrustning då ellastcyklar kan komma upp i hög hastighet och tar plats i trafiken.

 

  • Skydda dig från olyckor med en godkänd hjälm, reflexväst, backspegel, ringklocka och bra uppladdningsbar belysning och reflexer.
  • Investera i regnställ som andas, täta skor, handskar, en poncho och regnskydd till cykeln.
  • Ska barn färdas i lastutrymmet ska det finnas möjlighet till sits med nackskydd, bälte och störtbåge om cykeln välter.
  • Kedjan på en ellastcykel utsätts för stora krafter, oljar du kedjan en gång i månaden minskar det totala slitaget på växlar och kedja. Investera i en bra kedjeolja, tex till motorsågar, som klarar vinterförhållanden. Kontrollera så den inte innehåller miljöskadlig teflon.
  • Vid köp av begagnad cykel är det bra om den är nyservad vid överlåtelsen så bland annat bromsar och växlar fungerar som de ska. Se till att eventuella garantidokument följer med.

Tjänste- och förmånscykel

Kanske ditt jobb kan erbjuda dig tjänste- eller förmånscykel? Nya regler för förmånscykel infördes den 1 januari 2022.

  • Har du korta resor i tjänsten kan du prata med din arbetsgivare och försöka få till en satsning på elcyklar och ellastcyklar i verksamheten.
  • Många arbetsplatser, erbjuder sina anställda så kallad förmånscykel, att arbetsgivaren möjliggör för en anställd att fritt förfoga över en cykel som arbetsgivaren tillhandahåller. Finansiering kan ske genom ett bruttolöneavdrag från den anställdes lön.

 

Har du fler frågor om ellastcyklar? Fråga oss!